Yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki her dört kişiden üçü ağız kokusundan şikayet etmektedir. Ağız kokusu nedenleri birbirinden farklı pek çok duruma bağlı olabilir. Bunlardan sadece küçük bir kısmının altında ciddi bir hastalık yatar. Büyük kısmı ise fizyolojiktir ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan giderilebilir. Bunlar, yeme içme alışkanlıkları ile yetersiz ağız ve diş bakımına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Ağız kokusu giderme yolları arasında çok sayıda önlemden bahsedilebilir. Bunlardan başlıca olanları aşağıda bulabilirsiniz.
Diş ve Diş Eti Bakımını Aksatmayın
Ağız kokusunun en önemli nedenleri arasında çürük ve diş eti iltihapları yer almaktadır. Çürük ve iltihapla birlikte ağız içinde artan bakteriler kokuya sebep olur. Dolayısıyla ağız ve diş bakımlarınızı asla ihmal etmemelisiniz. Dişlerinizi düzenli olarak ve doğru bir biçimde fırçalamalı, gargara yapmalı, diş ipi kullanmalı ve düzenli hekim kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.
Protez ve Köprülerin Bakımı ve Yenilenmesiyle İlgilenin
Ağzınızda bulunan eskimiş ve kötü durumdaki diş protezi ve köprüler de kötü ağız kokusu için elverişli bir ortam yaratır. Gıdaların ağız içinde birikmesine sebep olabilirler. Bu nedenle köprülerinizin düzenli bakımını ihmal etmeyin. Eskimiş köprüleri yenileyin ve gerekli tedavileri yaptırın.
Beslenmenize Dikkat Edin
Yanlış ve dengesiz beslenme alışkanlıkları da kötü ağız kokusuna yol açabilmektedir. Ağız kokusu geçirme yöntemleri arasında doğru beslenmeyi sayabiliriz. Ağız içindeki kötü kokuya doğrudan etki ederek geçmesine yardımcı olan besinlerin tüketimini arttırabiliriz.
İçeriğinde un, şeker, glukoz ya da fruktoz şurubu gibi genel sağlık ve diş sağlığı üzerinde doğrudan olumsuz etkisi bulunan besin maddelerinden mümkün mertebe uzak durun. Zira ağız içinde bakteriler bu türden şekerler sayesinde hızlı bir biçimde çoğalır.
Bol su içerek bedeninizin her tarafına olduğu gibi ağız ve diş sağlığınıza da katkıda bulunmuş olursunuz. Su dilinizin kurumasını engelleyerek ağız kokusuna karşı savaşır.
Gün içinde yemeklerden sonra peynir ve tarçın gibi gıdalar tüketerek ağız kokusunu büyük oranda giderebilirsiniz. Bilhassa tarçın, ağzınızın içindeki bakterilerle savaşarak koku ihtimalini minimize eder.
Etrafındaki insanlar tarafından fark edilen ve uzun süredir devam eden ağız kokusu için mutlaka uzman bir hekime danışın. Zira bu türden şikayetlerin altından nadir de olsa ciddi bazı hastalıklar yatabilmektedir.