Diş Hassasiyeti Nedenleri ve Tedavisi Nedir?
Oldukça yaygın görülen bir ağız ve diş sağlığı sorunu olan diş hassasiyeti, günlük hayatın akışında kişiyi rahatsız eden bir problem olma özelliği taşır. Genellikle sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecekler ile tatlı veya ekşi gıdalar tüketirken ve diş fırçalarken farkına varılan hassasiyet, dişleri kaplayan dentin tabakasının çeşitli sebeplere bağlı olarak zarar görmesi sonucu ortaya çıkar.
Diş hassasiyeti nedenleri arasında gösterilebilecek pek çok faktör vardır.
Sert fırçalama ve yanlış fırça seçimi: Dişlerin sert fırçalanması bu faktörlerden bir tanesidir. Hızlı hareketlerle ve sertçe bastırarak yapılan fırçalama işlemi dentin ve enamel tabakalarının aşınmasına neden olabilir. Yanlış fırça seçimi de aynı duruma sebep olabilir.
Çürük diş: Dişlerdeki çürüme diş ve diş etlerinde hassasiyete neden olur.
Kırık diş: Kırık dişler de hassasiyet oluşumunun nedenleri arasında yer alır.
Diş eti çekilmesi: Diş etlerindeki çekilme, diş köklerindeki hassas sinirlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu şekilde en ufak bir dış etkene bağlı olarak hassasiyet hissedilebilir.
Asitli gıdalar: Asit oranı yüksek yiyecek ve içecekler zamanla diş minesini aşındırarak hassasiyet oluşumuna sebep olur.
Diş gıcırdatma alışkanlığı: Birbirine sürtünen dişler zamanla hassaslaşır.
Diş Hassasiyeti Nasıl Tedavi Edilir?
Kimi zaman insanların günlük hayatını aksatan ve can sıkıcı bir sorun olarak beliren diş hassasiyeti tedavisi için mutlaka uzman bir diş hekimine muayene olmak gerekir. Hekim uygun ve gerekli gördüğü taktirde hassasiyetin giderilmesi için dolgu ve restorasyon uygulamaları hayata geçirilebilir.
Uzman diş hekiminiz mevcut diş hassasiyetinizin tedavisi için herhangi bir klinik uygulamaya ihtiyaç olmadığı yönünde görüş bildirebilir. Hassasiyeti önlemek için size ağız ve diş bakımıyla ilgili çeşitli tavsiyeler verebilir.
Diş hassasiyeti şikayetinizi azaltabilecek, hatta tamamen ortadan kaldırabilecek uygulamaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dişlere uygun bir diş fırçası ile fazla bastırmadan ve doğru tekniklerle fırçalama
- Tıbbi adı bruksizm olan diş gıcırdatma ve diş sıkma rahatsızlığının tedavisinin ertelemeden gerçekleştirilmesi
- Dişlerin plaklardan arındırılması
- Asitli yiyeceklerin öğünlerden mümkün mertebe çıkarılması
- Diş hassasiyetine iyi gelen diş macunlarının kullanılması
- Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı