STRESİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Stresin ağız ve diş sağlığını etkisi altına alan önemli bir faktör olduğu uzmanlar tarafında da belirtilmektedir. En bilindik şekliyle stres ağızda diş sıkma sorunlarına, diş eti rahatsızlıklarına, aft oluşumuna, ağız kuruluğuna doğrudan etki etmektedir. Bu durumlar sonrasında bozulan ağız hijyeni sebebiyle de diş çürüklerine ve hatta kayıplarına kadar gidebilmektedir.
Çağımızın önemli bir rahatsızlığı olan stres baş ağrısı ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıklara neden olmakla beraber ağız ve diş sağlığını da tehdit etmektedir. Yeme alışkanlıklarını hasara uğratan stres kaynakları mide ve sindirim sisteminin de işlevini sekteye uğratabilmektedir.
Özellikle genç yaşlarda yaşana stres sebebiyle içine kapanan ve sorunlar yaşayan gençler çoğunlukla bu durumlarda ağız ve diş sağlığını görmezden gelmektedirler. Bu görmezden gelme ağız hijyenini olumsuz yönde etkilemektedir. Ebeveynleri tarafında fark edilmez ve müdahale edilmezse ilerleyen yıllarda ciddi ağız ve diş sağlığı problemleri kendini göstermeye başlayacaktır.
Kötü ve bakımsız bir ağız hijyeni iş hayatı ve sosyal hayatı da olumsuz şekilde etkilemektedir. Ağız hijyeninin iyi seviye de takip edilmemesi durumunda ağız kokusu ortaya çıkacaktır. Ağız kokusu kişiyi sosyal hayatta geri plana atacaktır. İş hayatında bu sorun peşinden gelecektir.
Ayrıca stres altında kalan ve protez kullana kişilerin ilerleyen yıllarda ağız içini daha kötü duruma getirerek prekanseröz lezyonların oluşumlarına neden olarak kanser hastalığına davetiye çıkardığını söyleyen uzmanlar stres ile mücadele edilmesi gerektiğini vurgulamaktadırlar.
Stres sebebiyle ağız içinde derhal kendini gösteren durumlar;
- Aft ve Uçuk Oluşumu,
- Bruksizm (Diş Sıkma) ve Gıcırdatma,
- Diş Eti Hastalıklarıdır.
Stres altın bazı insanların sigara, alkol ve değişik tütün mamullerine yöneldiğini belirten uzmanlar, tütün ve alkol ürünlerinin periodontal rahatsızlıkları tetiklediği belirtmektedirler.
Stresli bir yaşam veya çalışma hayatı olduğu dönemler de mutlaka profesyonel destekler alınmalıdır. Bu destek kimi zaman psikolog tarafından kimi zaman diş hekimi tarafından olacaktır. Kişi kendi başına üstesinden gelemediği sorunları olduğunda destek almaktan çekinmemelidir. Aksi halde vücuda stres yüklemesi yapılmış olacak sadece ağız ve diş sağlığı değil vücudun herhangi başka bir noktasında da hasar bırakabilmektedir.