“Ağız sağlığın aynasıdır” der Hipokrat. Ağızımızdan çıkan koku sosyal yaşantıda en büyük problemlerden bir tanesi. Malum insan olarak sosyal varlıklarız ve sürekli iletişim ve etkileşim içerisindeyiz. Karşımızdaki kişinin ağızının kokması rahatsız edici düzeylerde olabilmekte ve bu durum sosyal yaşantımızı olumsuz etkilemekte. Bazen kişinin kendisini dahi rahatsız eden bu kokunun önce sebebine sonra çözümüne bakalım.
Öncelikle ayırt edilmesi gereken ağız ve nefes kokusunun birbirinden farklı olduğudur.
Nefes kokusu mide ve bağırsak hastalıkları, bademcik iltihabı, uzun süreli açlık, alkol ve sigara kullanımı gibi sebeplerden oluşur. Bu durumda bir uzmana muayene olmanız faydalı olacaktır.
Ağız kokusu ise diş ve diş etlerimizde bir problem olduğuna işaret eder. Diş ve diş eti sağlığımız için yeme içme alışkanlıklarımız ve diş temizliğine çok dikkat etmemiz gerekir. Dişlerinde protez , kaplama, ortodontik tedavide kullanılan aparatlar bulunan hastaların düzenli olarak protez ve aparatlarını tıpkı dişleri gibi temizlememeleri de yine ağız kokusuna sebep olacaktır. Dişlerde biriken yemek artıkları iyi temizlenmezse bir süre sonra ağız kokusuna sebep olacak ve ilerleyen aşamalarda diş ve diş eti hastalıklarına da sebebiyet verecektir.
Ağız kokusunu önlemek için;
- Günde en az 2 defa dişlerimizi fırçalamalı
- Diş ipi ya da arayüz fırçası ile diş aralarını ve boşlukları temizlemek.
- Ağız gargarası ve ağız duşu kullanmak.
- Protez ve ortodontik aparey gibi aparat kullanan hastaların bu aparatları düzenli olarak temizlemeleri
- Düzenli diş hekimi kontrolüne gitmeleri gerekmektedir.
Hepinize Sağlıklı Günler ve Gülüşler Dilerim. Mustafa Orta Diş Hekimi
Okuma Süresi : 3 dk.
Yazar: Diş Hekimi Mustafa ORTA
Eklenme Tarihi : 08.03.2021