Sigaranın genel sağlık için ne kadar zararlı olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Sigara, vücudunuzun her bir bölümü üzerinde önemli ve kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir. Diş sağlığına olumsuz etkiler de söz konusu hasarlar arasında yer alır. Dolayısıyla yapılması gereken en doğru şey hayatınız boyunca sigaraya hiç başlamamak ya da mevcut sigara içme alışkanlığından bir an evvel kurtulmaktır.
Ağız kuruluğu ve ağız kokusundan dişlerde sararma ve lekelenmelere, diş çürüklerinden diş eti hastalıklarına, implant uygulamalarında sebebiyet verdiği sorunlardan ağız ve gırtlak kanserine kadar onlarca ciddi zararı bulunan sigaradan kurtulamıyorsanız en azından ağız ve diş sağlığınızı korumak için bir şeyler yapabilirsiniz. Sigara içerken diş sağlığı için yapılması gerekenler konusunda bilinçlenmek ve ona göre davranmak önemlidir.
İşte, sigara içenlerde diş bakımı konusunda hayata geçirilebilecek bazı önemli ve etkili adımlar.
- Sigara kullanımı sonrası ağız bakımı konusunda daha hassas ve özenli davranın. Sigara içtikten hemen sonra mutlaka bir bardak su için. Böylece dişlerinizin üzerinde kalan nikotin benzeri zararlı maddeler temizlenmiş olur.
- Sigara kaynaklı diş lekelenmeleri için sert kıllı diş fırçası kullanın.
- Kahve, gazlı ve asitli yiyeceklerden uzak durun. Bu tür içeceklerin zararları sigaranın zararlarıyla bir araya geldiğinde ağız ve diş sağlığınız çok daha fazla tehdit altında kalacaktır.
- Dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamayı unutmayın. Dişlerinizi günde iki, hatta üç kere fırçalamayı ihmal etmeyin. Her gün gargara yaparak kötü ağız kokusunun oluşmasını engelleyin.
- Beyazlatıcı etkisi daha yüksek olan diş macunlarını tercih edin. Bu şekilde sigara kaynaklı sararma ve lekelenmeleri bir miktar daha yavaşlatabilirsiniz.
- Sigaranın sebep olacağı diş lekeleri ve tartarı temizlemek için düzenli diş hekimi muayenelerini ihmal etmeyin.
- Diş temizliğine yardımcı olan ve ferahlatıcı etkisiyle bilinen elma, havuç gibi gıdaları düzenli olarak tüketin.
- Sigara, vücutta bulunan C vitamini miktarını azaltır. C vitamini eksikliği ise diş ve diş eti problemlerinin oluşumunu tetikler. C vitamini bakımından zengin meyve ve sebzeleri tüketin.