1-Dişleri Amacı Dışında Kullanmak
Çivi taşımak, iplik koparmak, yemiş kabuklarını kırmak, şişe kapaklarını açmak, pipo ısırmak, buz ısırmak, çok fazla kuru yemiş yemek; dişlere ciddi hasarlar verebilir. Dişleri sürekli sert cisimlerle temas halinde tutmak; mine tabakasını aşındırır, dişleri çatlatır veya kırar hatta diş kayıplarına neden olur. Sert cisimlerle temasa örnek olarak kabuklu yemişlerin kabuklarını dişlerle kırmak verilebilir. Sert yüzeyler dişleri zorladığı gibi termal şoklar da dişler için zararlıdır. Aşırı ısı değişikliği, dişlerin içerisindeki sinirleri hassaslaştırır. Sık yaşanan ısı değişikleri ise nekrozun denilen diş ölümlerine neden olabilmektedir.
2-Fazla Şekerli Gıdalar Tüketmek
Aşırı şekerli ve rafine gıdalar, ağız içindeki asit seviyesini ve bakterileri arttırarak dişlerde çürük oluşma ihtimalini oldukça yükseltir. Çokça işlemden geçmiş, şekerli ve paketli gıdalar, diş yüzeylerine zorlanmadan yapışır ve temizlenmeleri çok zordur. Şeker seviyesi düşük, lifli, az pişmiş ya da çiğ meyve sebze gibi besinleri düzenli yemek, dişlerin yüzeyinde işlevsel bir temizlik gerçekleştirir. Ağzı çalkalamak, şekerli atıştırmalıklar tükettikten sonra mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca her gece yatmadan önce dişler fırçalanmalıdır.
3-Asitli İçecekleri Tercih Etmek
Şekerli yiyecekler gibi asitli içecekleri tercih etmek de dişlere zararlıdır. Asitli içecekler, mine tabakasını yumuşatır. İçerdikleri yüksek miktardaki şeker nedeniyle çürüklerin oluşması için en elverişli ortamı yaratır. Asitli içecekler yerine süt benzeri asitsiz ve şeker ilavesiz doğal içecekler tercih edilmelidir.
4-Sigara ve Tütün
Sigaranın neden olduğu kızgın duman, ağızda haşlanma etkisi yapar ve ağız dokularını kalınlaştırır. Bunun sonucunda ise sinsice yıkıma neden olan diş eti hastalıkları gizli kalır. Hasta dokularda gözüken kanama, kızarıklık ve ödem, sigara tarafından maskeleniyor. Diş eti dokularındaki dolaşım bozulduğu için ağızdaki yaralar çok uzun sürelerde iyileşiyor. Dişin yüzeyindeki renklenmeler ve birikim, kötü ağız kokusu ve kanserlere olan yatkınlık artıyor.
5-Dişleri Sıkmak Veya Gıcırdatmak
Fonksiyon dışı hareket olarak da adlandırılan para fonksiyon, diş etlerinde ciddi aşınmalara ve çiğneme kaslarında rahatsızlıklara neden olmaktadır. Gelişmiş kaslar nedeniyle köşeli çene, dişlerin aşınması nedeniyle dişsiz, yaşlı bir görüntü oluşabilmektedir.