Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyinde oluşan renklenmelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir. Sağlıklı ve beyaz dişler toplumda estetik yönden önemli bir durumdur. Daha beyaz dişler için yapılan diş beyazlatma işlemi, günümüzde diş hekimlerince sıklıkla yapılan tedavilerin başında gelmektedir.

Neden Diş Beyazlatmaya İhtiyaç Duyulur?

Dişlerin sağlıklı olması ve estetik görünümü, insanlar için önemli bir hale geldi. Dişlerdeki çeşitli şekil ve renk bozukluklarının bireylerde çeşitli psikolojik açıdan çeşitli sorunlara neden olduğu saptanmıştır. Diş hekimliğinde estetik maddelerin gelişmesiyle birlikte dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarının tedavisi kolaylaşmış durumdadır.  Diş beyazlatmada beyazlatıcı diş macunlarının dışında diş hekimlerince uygulanan diş beyazlatma tedavileri de mevcuttur. Bleaching adı verilen yöntemler dişler kolaylıkla beyazlatılmaktadır.

Diş Beyazlatma Bleaching

Dişler Beyazlığını Neden Kaybeder?
  • Anne karnında veya bebeklik çağında yoğun antibiyotiğe maruz kalınma.
  • Çocukluk döneminde oluşan yapısal bozukluklar.
  • Gündelik hayatta  sigara, çay ve kahve gibi boyayıcı maddelerin çokça tüketilmesi.
  • İçme suyunda bulunan florda dişlerde renklenmeye neden olabilir.

Dişlerde oluşan bu renk değişimi ikiye ayrılır: İç Renklenme: Dişlerin içine nüfuz eden fırçalamayla gitmeyen lekelerdir. Dış Renklenme: Diş yüzeyinde oluşana renklenmelerdir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma yöntemleri ikiye ayrılmaktadır: 

Ofis Tipi Beyazlatma: Klinik ortamında diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma yöntemidir. Bu yöntemde dişlerin beyazlatılması için çeşitli beyazlatıcı jeller ve ışık kullanılmaktadır. Bu yöntemle kısa süre içinde de dişlerin rengi 3-4 ton açabilmektedir.

Evde Tipi Beyazlatma: Bu yöntemde diş hekimleri tarafından ağızdan alınan bir ölçü ile kişiye özel ağızlıklar hazırlanmaktadır. Bu ağızlıkların içine yerleştirilen jellerle beyazlatma işlemi yapılmaktadır. Bu yöntemle 5-7 günde istenilen beyazlama sağlanır. Ağızlıkların günde 4-8 saat takılması gerekmektedir.

Herkese Diş Beyazlatma İşlemi Yapılabilir Mi?

Bireylerde beyazlatma işlemine engel olacak herhangi bir problemi olmayan herkes diş beyazlatma işlemi yaptırabilir. Ancak beyazlatma işlemi öncesinde diş hekimi muayene gereklidir.

Özellikle derin çürükleri ve diş eti rahatsızlığına sahip bireyler tedavilerinin beyazlatma işlemini yapabilirler. Gelişimini tamamlamamış bireyler ile hamile ve çocuk emziren annelere diş beyazlatma yapılması önerilmemektedir.

Diş Beyazlatma Güvenli Midir Yoksa Dişlere Zarar Verir Mi?

Yapılan araştırmalar ve çalışmalara göre diş beyazlatmanın herhangi bir zararı yoktur. Diş beyazlatma işlemi mutlaka diş hekimi kontrolünde yaptırılmalıdır.

Dişler Herkeste Aynı Oranda Beyazlar Mı?

Diş beyazlatma işlemi her bireyde aynı oranda sonuç vermemektedir. Bu durum dişlerin rengi ve yapısına göre değişmektedir.

 

Malik AHMETOĞLU
Diş Hekimi

Okuma Süresi : 4 dk.
Eklenme Tarihi : 17.11.2020

WhatsApp Hızlı İletişim