Çocuklarda Diş Çürükleri ve Sebepleri
Diş çürükleri, yeni yürümeye başlayan çocuklarda en yaygın diş problemlerinden biridir. Diş çürüğü, dişte kalıcı olarak hasar görmüş alandır. Çocuğunuzun süt dişlerinde gelişebilirler ve eğer öyleyse, umursamayabilirsiniz – çocuğunuz sonunda bu dişleri kaybedecek, değil mi? Peki ne önemi var? Ancak ortaya çıkan diş boşluğun sebep olabileceği sıkıntıları göz ardı etmemelisiniz.
Çocuklarda Diş Çürümesinin Sebepleri
Çürükler, diş plağı birikimi ile birlikte bakterilerin diş minesini yok ettiğinde ve bir deliğe neden olduğunda meydana gelir. Plak, dişleri kaplayan yapışkan bir maddedir ve ağızdaki bakterilerin yiyecek, asit ve tükürük ile birleşmesi sonucu oluşur.
Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı plak oluşumunu önleyebileceğinden, çocuklar dişlerini düzgün fırçalamadığında çürükler sıklıkla görülebilir.
Çocuklar, dişlerini günde iki kez en az 2 dakika fırçalamalıdır. Yine de, bazı çocuklar günde sadece bir kez dişlerini fırçalar. Ya da daha kötüsü, fırçalamayı tamamen unuturlar.
Çocuklar yaklaşık 6 yaşına gelene kadar dişlerini kendi başlarına iyi fırçalayamazlar. Bir yetişkinin çocukların diş bakımını tam olarak yapabilecekleri yaşa gelinceye kadar, yetişkinler tarafından denetlenmesi önemlidir.
Çocukların büyük kısmı ciddi bir sorun olmadıkça düzenli diş ipi kullanmazlar veya yanlış diş kullanırlar. Çürükler, plak ve yemek parçacıkları dişlerin arasından çıkarılmadığında da gelişebilir. Diş ipi kullanmak çocuklar için çok zor olabilir, bu nedenle yine ebeveynlerin bu önemli adımda yardıma ihtiyaçları vardır.
İyi bir ağız ve diş temizliğinin, düzenli diş muayenelerini de içerdiğini unutmayın. Nasıl yetişkinler 6 ayda bir diş hekimine gidiyorsa, siz de çocuklarınız için diş randevusu almalısınız.
Süt dişleri tipik olarak yaklaşık 6 aylıkken çıktığı için, çocuğunuzun ilk diş muayenesini ilk dişleri göründükten kısa bir süre sonra planlayın.
Ancak, çürüklerin tek nedeni yanlış diş temizliği değildir, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı da önemli bir rol oynar. Bu nedenle, çocuğunuz çok fazla karbonhidrat içeren tatlı, şekerli ve hatta nişastalı yiyecekler (dondurma, kek, şekerleme, kraker, cips vb.) yerse, diş çürümesi riski daha yüksektir.
Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bazı insanlar diş minesinin daha yumuşak olması nedeniyle genetik olarak çürüklere yatkın olabilir.
Çocuğunuzda Diş Çürüğü Varsa Ne Yapmalısınız?
Diş çürüğü her zaman ağrıya neden olmaz, bu nedenle çocuğunuzda bir çürük olduğunu fark etmek zor olabilir. Olası bir diş çürüğünü gösteren belirtiler şunlardır:
- Dişte ortaya çıkan lekeler
- Dişler üzerinde görülen beyaz lekeler
- Çocuğun sebepsiz ağlaması
- Soğuk ve sıcak yiyecek-içeceklere karşı hassasiyet
- Ağızda görülen şişlikler
- Yemek istememesi
Çocuğunuzda diş çürüğünden şüpheleniyorsanız, bir diş hekiminden randevu alın. Çocuğunuzun dişlerinde çürük olup olmadığını inceleyebilir ve ardından diş çürümesinin boyutuna göre tedavi önerebilirler.
Çocuklarda diş çürüğünden dolayı ortaya çıkan diş kaybı düzensiz diş yapısına sebep olabilmektedir. Bu nedenle Çocuklarda Ortodontik Tedavi Süreci büyük önem taşır. Klinik Artı, Küçükçekmece Diş Hekimi ile randevu alarak diş çürüklerinin oluşumunu önlemek amacıyla düzenli aralıklarla bakım yaptırabilirsiniz. Küçükçekmece Diş Doktoru, çocukların diş sağlığı ile ilgili yapmanız gerekenler hakkında size ayrıntılı bilgiler verecektir.