Ağız ve diş sağlığının temeli bakım rutinlerini düzenli olarak hayata geçirmekte yatar. Ağız ve diş bakımının temeli ise diş fırçalama alışkanlığındadır. Hayatın diğer pek çok alanıyla ilgili alışkanlıklarda olduğu gibi diş fırçalama alışkanlığı kazanmak için de en doğru çağ çocukluk dönemidir.
Ağızda ilk dişin çıktığı tarih diş fırçalama işleminin başlaması gereken tarihtir. Bebeklerde dişler, steril bir bezle hafifçe silerek temizlenir. Çocuklarda ise mümkün olan en erken tarihte fırçayla diş fırçalama rutini hayata geçirilmeye başlamalıdır.
Çocuklarda diş fırçalama faaliyeti başlarda yetişkinin gözetiminde hayata geçirilmelidir. Zamanla çocuğun doğru biçimde ve yeterli olacak şekilde dişlerini fırçalamaya başladığına kanaat getirilince, bu sorumluluğu bütünüyle ona devretmek gerekir. Erken yaşlarda başlayan diş fırçalama alışkanlığının ağız ve diş sağlığının geleceği için en büyük yatırım olduğunu aklınızda bulundurun
Peki çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır? Bu süreçte ebeveynlerin işini kolaylaştırabilecek yöntemlerden söz etmek mümkün müdür? İşte, erken yaşta çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olacak birkaç öneri!
- Çocuğun en büyük rol modeli ebeveynidir. Dolayısıyla ona sürekli olarak dişlerini fırçalamasını söylemek yerine kendi fırçanızı alıp dişlerinizi fırçalamaya başlayın. Sizn davranışınız ona örnek olacaktır.
- Dişlerini kendi kendine fırçalamak istediğinden bunu yapmasına izin verin. Sonrasında yetersiz kaldığını düşündüğünüz bölgeleri küçük müdahalelerle yeniden fırçalayabilirsiniz.
- Kendi fırçasını seçmesine izin verin. Hatta birkaç tane fırça alabilirsiniz. Bu şekilde her gün farklı bir fırça kullanarak bu işi oyun haline getirebilir.
- Diş fırçalama çizelgesi hazırlayın. Her gün dişlerini fırçaladıktan sonra çizelgeyi işaretlemesini sağlayın.
- Eğer oynuyorsa oyuncak bebeklerin ya da uygun olan diğer oyuncaklarının da dişlerini fırçalaması için onu yönlendirin.
- Çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırırken bir yandan da onu ağız ve diş sağlığına zarar veren yeme – içme alışkanlıkları hakkında bilgilendirin. Şeker, çikolata gibi yiyeceklerin tüketimini abartmaması gerektiğini güzel bir dille anlatın. Bu şekilde hem dişleri hem de genel sağlığı için gerekli olan doğru ve düzenli beslenme alışkanlığını da kazanmaya başlar.
- Gerekiyorsa dişlerini fırçaladıktan sonra onu ödüllendirin.