Her yaştan kişiyi etkileyen diş çürüğü, dişlerin dış sert yüzeyinin ve diş minesinin hasar görmesi olarak tanımlanır. Dişler üzerinde oluşan plak, yapışkan bir bakteri filmidir. Plaklardaki bakteriler, şekerli gıdalar tüketilmesine bağlı olarak diş minesine zarar veren asitler üretir.
Plakların yapışkan oluşu, dişler ile asitleri temas halinde tutar ve asitlerin diş yüzeyini parçalamasına ortam hazırlar. Böyle durumlarda dişlerde boşluklar ve çürükler gözlemlenir. Diş köklerinin çürümeye diş yüzeylerine göre daha yatkın olmasının sebebi, diş köklerinin daha hassas olmasıdır.
Çürüyen dişler, genellikle sıcağa ve soğuğa daha duyarlı hale gelir. Diş çürükleri, çocuklarda ve gençlerde çoğunlukla diş yüzeylerinde oluşurken 50 yaş üstü bireylerde çürüklere diş köklerinde daha çok rastlanır. Bunun nedeni ise yaş ilerledikçe dişlerdeki florür miktarının azalmasıdır.
Çürük Diş Belirtileri Nelerdir?
Diş çürüğü belirtileri; çürüğün bulunduğu yere, çürüğün boyutuna, derinliğine ve oluşumunun başlamasından geçen zamana göre değişkenlik gösterir. Çürümelerin ve boşluk oluşmasın erken safhalarında herhangi bir belirti görülmeyebilir. ‘’Dişte çürük olup olmadığı nasıl anlaşılır? ‘’ sorusuna cevap olarak birkaç madde gösterilebilir:
-Nedensizce ve zamansızca baş gösteren diş ağrıları,
-Dişlerin eskisine nazaran daha hassas olması,
-Sıcak, soğuk, tatlı yiyecekler yerken ya da içecekler içerken dişlerde duyulan farklı derecelerdeki ağrı,
-Dişlerde çürükler veya delikler görülmesi,
-Dişin rastgele yüzeylerinde beyaz, kahverengi veya siyah renk değişimlerinin çıkması,
-Yiyecekler tüketilirken ağrı hissedilmesi,
-Ağız kokusu.
Diş Çürüklerine Neler Neden Olur?
Çürüklerin oluşmasındaki en önemli etken, Diş yüzeylerindeki plakların varlığıdır. Çok fazla nişastalı ve şekerli gıda tüketmek, ağız ve diş bakımının ihmal edildiği durumlarda çürüklere neden olur. Plaklarda bulunan bakteriler, nişastalı ve şekerli besinleri besin olarak kullanılır. Bu besinleri tüketen bakteriler, daha kolay ve hızlı bir şekilde ürer.
Plaklara bir kalkan görevi görmesi için diş taşları ve tartarlar oluşur. Diş çürükleri tedavi edilmediği takdirde bakteriler ve asitler, pulpadâhil bütün dişi sarar. Bu bakteri ve asitler, dişin çeşitli yerlerinde şişlikler ve tahrişler meydana getirir. Şişlikler büyüyerek kan damarlarını ve sinirleri sıkıştırır. Bu noktada ağrılar başlar.
Ama bütün bu sorunlar tedavi edilebilir. Uzman doktor kadrosuyla Klinik Artı, hastalarına üst düzey hizmet vermektedir.