Diş Kaplama Nedir?
Dişlerde oluşan çürük, çatlak ve kırık gibi rahatsızlıkların giderilmesinde diş kaplama yöntemi kullanılır. Dişlerdeki renkleşmeyi de gideren diş kaplama tekniği, diş hekimliğinde estetik alanda en çok başvurulan uygulamalardan birisidir.
Özellikle en öndeki dişlere uygulanan diş kaplamalar, son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle gelişmiş ve doğala en yakın şekilde tasarlanmaya başlanmıştır. Kaplamalar, iyi bir malzeme kullanıldığı sürece kaplama sonrası herhangi bir rahatsızlığa neden olmamaktadır. Bireylere hangi kaplama türünün daha uygun olduğuna diş hekimleri karar verir.
Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir? En İyi Diş Kaplama Hangisidir?
Kaplama yapılmadan önce hastaya en uygun kaplama çeşidi ve malzemesi belirlenir. En çok tercih edilen kaplama çeşitleri zirkonyum ve lamine kaplamalardır.
Porselen diş çeşitleri şunlardır:
- Porselen Laminate Veneer: Kaplamada kullanılan porselen, dişten 0,3-0,7 mm alınarak yaprak şeklinde tasarlanır. Metal içermemesine karşın porselene laminate veneer, darbelere ve kırılmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Diş kaplama çeşitleri arasında en çok tercih edilmesinin nedeni ise işlem sırasında dişlerin mümkün oldukça az aşındırılmasıdır.
- Zirkonyum Kaplama: Zirkonyum kaplama, hem ön hem de arka dişlere uygulanabilmektedir. Metal diş kaplama işlemlerinin aksine, estetik ve sağlam bir malzeme olan zirkonyum uygulanırken renk örtücü opak tabakası kullanılmaz. Isı iletkenliği metale göre düşük olduğundan sıcak ve soğuk hassasiyeti minimum düzeydedir.
- Metal Destekli Kaplama: Kliniklerde dişin yapımı sırasında porselenin altına metalden yapılma alaşım yerleştirilir. Işığı geçirmeyen metal, mat bir görünüm ile diş eti hizasında kendini koyu renkle belli eder. Bu yüzden metal destekli kaplamalar genellikle arkada bulunan dişlere uygulanırken ön bölgedeki dişlere uygulanması estetik açıdan tavsiye edilmez.
- Empress ( Full Porselen) Diş Kaplama: Empress full porselen diş kaplama işlemi doğrudan dişe yapılan bir uygulama türüdür. Dişlere yapıldığı için ağızda dişin bulunması gerekir. İşlem yapılmadan önce dişler hazır hâle getirilir.
Diş Kaplama Ne Kadar Sürer?
Diş kaplamanın ömrü, ağız bakımı ve kişinin yaşam tarzına bağlıdır. Genel olarak kaplamalar, dişlerde 7-15 gün kalabilmektedir. Bu süreyi uzatmak için doktorlardan tavsiye almak, sağlıklı olacaktır.