Diş Taşı Nedir?
Tartar olarak da isimlendirilen diş taşı, ağızda sertleşen plak ve mineral birikmesi olarak tanımlanır. Plağın uzun süre temizlenmemesiyle ortaya çıkar. Diş taşı dişlerin çok büyük bir bölümünü kaplayabilir hatta diş eti çizgisinin altına dâhil yayılabilir. Sarı ya da kahverengi renkte olan diş taşları, genellikle dişlerin arasına ve arkasına yerleşir.
Diş Tartarları Neden Oluşur?
Ağız, içerisinde birçok çeşit bakteri bulundurur. Bu bakteriler, gıda parçacıklarıyla birleşerek dişlere zararlı olan bir asit üretir. Bu asit ise diş plaklarını oluşturur. Bu plaklar yapışkan bir yapıya sahiptir. Temizlenmediği takdirde ise kalsiyum gibi maddeleri etrafında toplayarak sertleşir. Bütün bu sürecin sonunda ise diş taşı yani tartar oluşur.
Diş taşı, dişlerin arka ve ön kısımlarında diş eti çizgisi hizasında oluşur. Dişlerin arka kısmında görülen sarı lekeler, diş taşı oluşumunun habercisidir. Bu lekeler gözlemlendikten sonra en kısa sürede muayene için uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Diş Taşı Temizliği
Ağız bakımının düzenli yapılması, plak ve diş taşı oluşumunun önüne geçer. Ancak diş taşının belirgin olduğu durumlarda ise mutlaka muayene ettirilmelidir. Eğer gerekliyse diş taşı temizliğini diş hekimi yapar. Bu işlem son derece basittir ve çoğu zaman anestezi kullanılması gerekmez.
Tartar Oluşumu Nasıl Önlenir?
Diş taşı oluşumu oldukça yaygındır ve önlenilmemesi durumunda kişinin yaşam kalitesini ve ağız sağlığını olumsuz etkiler. Düzenli diş temizliği ve sık kontrolün yanı sıra iş ipi kullanımı ve ünlük fırçalama da diş taşı oluşumunu önlemekte rol alan faktörlerdir. Tartar oluşumunu önlemek için şu hususlara dikkat edilmelidir:
-Dişler günde en az iki defa düzenli bir şekilde fırçalanmalıdır. Diş fırçalamak, plak oluşumunu engellediğinden diş taşı oluşumunun da önüne geçer.
-Etkili bir ağız bakımı için diş ipi kullanılması şarttır.
-Meyve ve sebze tüketimi, ağızda tükürük üretimini arttırır. Tükürük ise plaklara neden olan bakterilerin uzaklaştırılmasında görev alır.
-Plak ve diş taşı etki eden gargaraların üretimi mevcuttur. Ancak gargara, ağız bakımında tek başına yeterli değildir.
Klinik Artı olarak hastalarımızı önemsiyor ve onların diş sağlığına önem veriyoruz. Diş taşı problemleri yaşıyorsanız size en iyi şekilde yardımcı olabiliriz.