Diş Fırçalamanın Önemi
Ağız, sindirim sisteminin başlangıcı ve hastalıkların vücudumuza giriş yollarından birisidir. Bu yüzden hastalıkları engellemede ve genel sağlığımız konusunda ağız bakımını düzenli olarak yapmak, kritik bir rol oynar.
Kurallara ters düşmeyecek ve düzenli bir şekilde diş fırçalama yapıldığı takdirde dişlerin üzerinde ve ağız florasında bakterilerin bulunma süreleri en aza indirilerek ileride oluşması muhtemel olan hastalıkların önüne geçilebilir.
Dişler Neden Fırçalanmalıdır?
Doğuma kadar insan ağzı bütün canlılardan arınmış şekildedir. Ağız ortamına bakteriler doğum esnasında dâhil olur. Bu bakteriler, zamanla çoğalarak ağzın doğal florasını oluşturur. Yeni doğmuş bazı bebeklerde ağızda pamukçuk denilen bir rahatsızlığa rastlanır. Bu rahatsızlığın sebebi, mantarların ağız ortamında çok hızlı çoğalmasıdır. Hastalığın tedavisinde mantarları baskı altına alan ilaçlar kullanılır.
Mantarların üremesinin engellenmesiyle birlikte bakteriler hızla çoğalır ve mantarlara karşı denge unsuru oluşturur. Böylece bir daha ilaç kullanımına gerek kalmaz ve hastalık giderilmiş olur. Ömür boyu bu bakterilerle birlikte yaşanması gerekir. Yoksa ciddi bir takım ağız sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir. Bu yüzden diş fırçalamaktaki amaç, dişin üzerindeki bakterileri bir müddet oradan uzaklaştırmaktır, ağzı dezenfekte etmek değil.
Genelde diş fırçaları 3-4 aylık ömre sahiptir. Kıl demetlerinin ayrılmasından, dağılmasından ve birbirinden ayrılmasından diş fırçasının bozulduğuna kanaat getirilebilir. Çocuklar ise doğru fırçalamayı tam olarak bilmediklerinden ve uygulayamadıklarından daha hızlı bir şekilde fırça eskitirler. Kılları sert olan fırçalar, kullanırken dişlere zarar verdiklerinden dolayı alınmaları diş hekimlerince tercih edilmez.
Diş Fırçalama Teknikleri
Fırça, dişlere 45 derecelik açıyla yaklaştırılmalı ve dişlerin eni doğrultusunda ileri-geri bir şekilde fırçalanmalıdır. En son diş etinden aşağı yönlü süpürge hareketiyle işlem tamamlanır. Özellikle ön bölgeleri çok dar olduğundan dişin iç yüzeyleri, fırça dik sokularak fırçalanmalıdır.
Bakteri plağı ve yiyecek artıları yoğun olarak arka dişlerde ve dişlerin arka yüzeylerinde bulunduğundan buralar itina ile temizlenmelidir. Genellikle sadece önde bulunan dişlerin ön yüzeylerinin fırçalanması çürüklerin arka bölgelerde oluşmasına, diş taşlarının ise az fırçalanan alt bölgede olmasına sebebiyet vermektedir.
Yanlış diş fırçalama ise çeşitli sorunlara yol açabilir. Ağız sağlığınızla ilgili doğru bilgiler edinmek için Klinik Artı ve sahip olduğu uzman hekim kadrosu, size yardımcı olmaktan mutluluk duyar.