EBEVEYNLERİN ÇOCUK DİŞ SAĞLIĞIYLA İLGİLİ BİLMESİ GEREKENLER
Çocuğunuzun dişlerinde sorun var mı?
Çocuğunu düzenli diş fırçalıyor mu?
Çocuğunuz diş hekimini ne zaman gördü?
Ağız hijyeni olması gereken seviyede mi?
Bebeğim ne zaman diş hekimini ziyaret etmeli?
Bu ve bunun gibi sorular, kimi ailelerde kaygıya sebebiyet vermektedir. Bu noktada pediatrik diş hekimliği devreye girmektedir.
Pediatrik diş hekimi sadece çocukların ağız hijyeni ve sağlığını koruma konusuyla ilgilendiği ve bütün gayretini de orada toparladığı için çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili akla gelen bütün soruların cevabının alınacağı en doğru noktadır.
Bazı yetişkinler bebeklerdeki süt dişlerinin temizliği ve bakımının yapılmasının çokta gerek olmadığını savunuyorlar. Zaten dökülecek diye göz ardı edilebileceğini düşünüyorlar. Hâlbuki bu şekilde başlayan hijyen sorunları yaş ilerledikçe daha büyük rahatsızlıklara davetiye çıkarır duruma gelmektedir.
Çocuğunuzun Dişleri İçin İp Uçları
Bu ip uçları çocukluk yaşlarından itibaren düzenli bir şekilde takip edilirse ağız ve diş sağlığı yerinde bir yetişkin olmalarının yolu açılacaktır.
- Diş Fırçası Seçimi ve Kullanımı:
Çocuklar için üretilmiş yumuşak kıllı bir diş fırçası seçmesine müsaade edin. Kendini baskı altında hissetmeden kendisi seçsin. Hatta üzerinde çizgi film karakterleri de olabilir bu bağ kurmasını sağlar. Yetişkinlerin kullandıklarından kullanırsa kılları daha sert olacağından diş etlerini tahriş edebilir ve fırçalama alışkanlığını sekteye uğratabilir.
- Diş ipi Kullanımına Teşvik Edin:
Çocuklarda aynı yetişkinler gibi diş ipi kullanabilirler. Günde bir defa dahi olsa dişler arasında kalan yemek artıklarını temizlemesini isteyin.
- Fırçalama Alışkanlığı:
Günde en az iki kez yemeklerden sonra dişler fırçalanmalı ve en az bir kere de diş ipiyle temizlenmelidir. Bu alışkanlığı evlatlarınıza kazandırmanız ağız hijyeni yerinde birer birey olması için en sağlam adımlardan birini atmış olacaklardır.
- Şekerli Gıdalardan Uzak Durmakta Fayda Var
Şeker ihtiva eden besinler dişler de bakteri oluşumuna davet çıkarmaktadır. Oluşan bakterilerde tartar ve plak olarak dişlerde sabitlenebilir. Bu durum dişlerde çürüklere ve hatta diş kayıplarına kadar giden bir sürecin de başlangıcı olmuş olmaktadır.
- Düzenli Kontroller
Çocuğunuza diş hekiminin dişlerde sorun olmasa bile altı ayda bir ziyaret edilmesini ve diş muayenesi olunması kültürünü katın.