Ergenlik Döneminde Ortodonti Tedavisi
Ergenlik döneminde ortodonti tedavisi neden önemlidir? Ortodonti tedavisine ergenlik döneminde başlamanın avantajları nelerdir?
Ergenlik Döneminde Ortodontik Tedavi Uygulaması Neden Önemlidir?
- Ergenlik sürecinde yapılan tedavide, diş problemleri rahatlıkla düzeltilebilirken, dişlerin gelişimini tamamlaması yüzünden yetişkinlik sürecinde dişlerin tedavi edilmesi daha uzun ve zorlu olur.
- Zamanında müdahale ile, ortodontik problemler ilerlemeden ve gelişmeden, kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.
- Gelişen teknoloji sayesinde ve ortodontistlerin klinik bilgisi sayesinde problemlerin tespit edilmesi ve tedavi sürecinin tamamlanması oldukça kısa sürmektedir. Fakat bazı kemiklerin (çene ve yüz asimetrilerini ilgilendiren) ortodontik problemleri ise diğer problemlere kıyasla daha fazla zaman isteyen ve daha zahmetli tedaviler olabilir. Fakat ağır vakaların nispeten uzun sürebilecek cerrahi çözümler sunulabilmektedir.
- Kemikler açısından yaşanan problemlerin tedavisine yönelik ergenlik sürecinde yapılan ortodontik tedavide hastanın kalan büyüme atılımından faydalanıp çeneler ve dişler daha rahat yönlendirilebildiği için yüksek oranda kalıcı tedaviler yapılabilmektedir.
Ergenlik Döneminde Yapılan Ortodontik Tedavinin Avantajları Nelerdir?
- Sıkıntılar ne kadar erken belirlenirse ve ne kadar erken tedavi edilirse başarılı olma ihtimali o kadar yüksektir.
- Dişsel ve çene yapısı problemlerinin ortodontik tedavi ile düzeltilmesi, doğada bulunan en organik diş tedavi yöntemidir. Mevcut doğal dişler ile mükemmel doğal ve sağlıklı gülümsemeler elde edilebilir.
- Çıkmayan, gömük dişler için yerleri açarak doğal yollarla çıkması sağlanır.
- Hastaların dişlerini estetik olarak iyileştirerek özgüven sahibi, sosyal hayatta etkin ve katılımcı bireyler olmalarına yardımcı olur. Kişilerin konuşma ve gülme işlemlerini gerçekleştirirken dişlerini gizleme ihtiyacı duymamaları ve daha parlak gülümsemelere sahip olmaları için yapılan en iyi tedaviler ergenlik döneminde yapılmalıdır.
- Diş dizilim düzensizlikleri ile alakalı diş kırılmalarını engellerken, düzelen dişler sayesinde daha verimli diş fırçalamaya imkan sunar ve dişlerde plak oluşumunu zorlaştırır. Böylece dişeti problemlerinin, plak, tartar oluşmasının ve diş çürümelerini engeller.
Diş Teli Tedavisi İçin En Uygun Yaş Nedir?
Diş teli tedavisi uygulanan çocukların çoğu 10 ile 14 yaşları arasında tedaviye başlanır. Bu yaşlarda süt dişleri büyük ihtimalle tamamen düşmüş durumlardadır ve uzun süren ortodontik tedaviyi destekleyecek şekilde stabil durumdadır.