Protez Dişlerin Bakımı Nasıl Olmalı?
Ağız bakımı her zaman büyük önem taşımaktadır. Doğal dişler gibi protez dişler de günde en az iki defa temizlenmelidir. Doğal dişlerde olduğu gibi yapay dişlerin bakımı düzgünce yapılmadığı takdirde bir takım sağlık sorunlarına neden olabilir. Temizlenmeyen protezlerde ilk aşamada yiyecek birikintileri oluşur. Ardında ise dişlerde bulunan bakteriler hızla çoğalır, ağızda yara ve kokulara neden olur. Protez diş temizliğinde dikkat etmeniz gerekenler olarak aşağıdaki 5 tavsiye verilebilir:
- Her yemekten sonra hareketli protezlerin altında yemek birikintileri toplanır. Bu yüzden her yemekten sonra hareketli protezler, diş hekiminin söylediği şekilde temizlenmelidir.
- Protez dişlerin her gece çıkarılıp suda bekletilmesi, protezin ağız kokusunu oluşturmasının önüne geçer.
- Bazı temizlik ürünleri, protezleri temizlerken dişleri aşındırır. Neticesinde ise protezlerin ömrü kısalır. Özellikle çamaşır suyu ve deterjanlar protez temizliğinde kullanılmamalıdır. Protezlerin temizliği için özel olarak anti-bakteriyel bakım tabletleri üretir. Protezler sabaha kadar bu bakım tabletleri eşliğinde bekletilmelidir. Özellikle total diş protezleri düzenli bir şekilde günde iki defa temizleme jeli ve fırça kullanılarak temizlenmelidir.
- 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir. Diş hekimleri, protezler hakkında detaylı bilgi edinebilmek için onları inceler ve duruma göre değişiklik yapılıp yapılmaması gerektiğini belirtir.
- Temizliğin yapılacağı fırça, kişinin ve protezin özellikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Hareketli ve Sabit Protez Diş Fırçası Seçimi
Her türlü ağız bakımında en önemli yeri tutan diş fırçası, özellikle protezlerde kullanılacağı zaman gelişigüzel şekilde seçilmemelidir. Seçilen fırça, proteze uygun olmalıdır.
- Sert kıllara sahip olan fırçalar protezi çizmektedir. Bu sebepten ötürü yumuşak ya da orta kıllı fırçalar seçilmelidir.
- Protezlere özel olarak çift başlıklı fırçalar üretilmektedir. Başlardan birisi kronik şekil yapısındadır. Yapısından ötürü protezlerin iç kısmına rahatça sığmaktadır. Fırçanın diğer başı ise daha geniş yapıdadır. Geleneksel kıl tipi bulunduran bu baş kısım, geniş ve dış yüzeylerin fırçalanmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Protez dişlerin bakımı hakkında aklınızda soru işaretleri kaldıysa endişelenmeyin. Klinik Artı olarak soracağınız herhangi bir soruyu cevaplamak görevimizdir.