Ramazan Ayında Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ramazan Ayında Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

RAMAZAN AYINDA AĞIZ VE DİŞ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

                Ramazan ayında yemek yeme alışkanlıkları baştan aşağıya değişmektedir. Bu durumdan manevi olarak bir doyuma ulaşılmış olmasına karşın beraberinde gelen birtakım aksaklıklara da hazırlıklı olmakta fayda vardır.

Beslenme alışkanlıklarının değişmesi sebebiyle ağız ve diş sağlığı önemli bir konuma gelmiştir. Ağız ve diş sağlığına özellikle ramazan ayı boyunca özel ihtimam göstermek oldukça önem arz etmektedir. Göz ardı edilebilecek bir durum değildir.

Ramazan ayı başlamadan evvel ağızda yaşanacak kuruluğu önlemek ve ağız hijyenine sadık kalmak adına çay ve sigara ile asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimine ara vermek yararlı olacaktır.

İftar ve sahurdan sonra dişlerin fırçalanması gerektiği hususu birçok diş hekimi tarafından tavsiye edilen bir öneridir. Ayrıca oruç tutulan bir ay boyunca beslenme alışkanlıklarındaki değişim ve bakım konularındaki aksama münasebetiyle dişler çürük oluşumuna karşı oldukça meyillidir. Ağız hijyeni yapılırken sadece dişler özelinde kalınmayıp diş eti ve dilaltı ile yanaklarında iyice temizlenmesi önemlidir. Dişlerin fırçalanması ve diş eti kullanımının yetersiz olduğu düşünüldüğünde ağız gargarası da kullanılmalı ve tam bir ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Oruçlu İken Dişlerin Fırçalanması Orucun Bozulmasına Sebep Olur Mu?

                Diyanet işleri başkanlığı aslında bu soru için oldukça doyurucu bir cevap vermiştir. Yinelemekte fayda vardır. Oruçlu iken diş fırçalamanın tutulan oruca hiçbir zararı yoktur. Lakin fırçalama esnasında kullanılan diş macun ve suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulabilir ve kaza edilmesi gereklidir. Bu ihtimal dahi rahatsızlık veriyor ise imsak ve iftardan önce fırçalamak bu konuda çözüm olabilecektir. Lakin hiç fırçalamamak asla geçerli bir çözüm yöntemi değildir.

Ramazan Ayı Boyunca Ortaya Çıkan Ağız Kokusu Nasıl Önlenebilir?

Ramazan ayı boyunca imsak ve iftar saatleri arasında uzunca bir süre yemek yenmemesi ağızda çiğneme fonksiyonunda olmadığı anlamına gelmektedir. Çiğneme olmadığı takdirde tükürük üretimi de kısıtlı seviyede kalmaktadır. Tükürüğün ağız içinde az miktarda bulunması asit miktarının artmasına ve ağız kokusunun oluşmasına neden olur. Birde ağız ve diş temizliği tam anlamıyla özenle yapılamamış ise üreyen bakterilerle beraber ağız hijyeni iyiden iyiye kaybolmaya başlar.

Ramazan ayı boyunca istenilmeyen bu durumdan korunmamanın en kolay yolu sahur ve iftarda bol su tüketimi yaparak ağız bölgesinde meydana gelebilecek kuruluğu önlemektir.

WhatsApp Hızlı İletişim